Wat doet jouw bewustzijn?

Attent, sopor, stupor, coma. Als dierenartsassistent leer je deze bewustzijnstoestanden herkennen in het klinisch onderzoek van een dier. De natuurgeneeskundige benadering van bewustzijn is een heel andere en toch net zo praktisch van aard.

Zowel mensen als dieren beschikken over bewustzijn. We weten van onszelf dat we bestaan en voelen ons lijf, emoties en wat er in onze omgeving gebeurt. Zolang alles goed gaat voelt dat fijn, als er iets vervelends gebeurt dan veroorzaakt dat stress. Die stress kun je ook weer in je lijf voelen, als emotie en/of de wisselwerking daarvan met je omgeving. Langdurige stress of een heftige gebeurtenissen kunnen er voor zorgen dat je manieren gaat zoeken om je veiligheid te borgen. In de praktijk zien we doorgaans één van de volgende drie bewustzijnstoestanden, of een combinatie ervan:
  1. Uit het lijf zijn; kan de spreekwoordelijke helicopterview zijn tijdens een trauma waarbij je het gebeurde van bovenaf ziet. Zo’n situatie brengt vaak teweeg dat mensen en dieren gedeeltelijk buiten het lijf blijven. Het is te omschrijven als een dagdromerige staat waarin je gemakkelijker lijkt te kunnen voelen wat er in je omgeving gebeurt, hoe het met anderen gaat en wat je van hen kunt verwachten. 
  2. Een ‘muurtje’ om je heen; een vorm van in jezelf keren en mechanismen ontwikkelen om mensen en dieren niet bij je kern te laten komen. 
  3. Lasten van anderen dragend; vaak letterlijk en figuurlijk last op de schouders dragend. Je gevoelige plek lijkt een vergaarbakkie van andermans emotie en lasten te zijn. 

Langdurige en/of een hoge mate van stress gevolgd door één van de hierboven beschreven bewustzijnstoestanden hebben hun effect op zowel het lichaam als de psyche en spiritualiteit. Juist dat punt maakt energetische natuurgeneeskunde zo breed inzetbaar. Bij elke klacht breng je het bewustzijn terug in een staat waarin de mens of het dier zich ‘aan het roer’ voelt over zijn of haar leven. Vanuit daar baan je de weg vrij naar herstel en gezondheid

Voorbeelden? Paardenliefhebbers kennen allemaal wel die paarden die ‘uit’ lijken te schakelen. Grote kans dat die uit het lijf zijn. Agressie bij katten kan een muurtje vormen omdat zij zich in een vorige situatie niet gehoord/gezien voelden in hun behoeften. Ben jij zelf overspannen (geweest) dan herken je vast de combinatie van nummer 1 en 3, als alles teveel is raak je uit je lijf; je loyaliteit zorgt ervoor dat je de lasten voor anderen ook draagt.

Ik begon met de blik op bewustzijn vanuit de reguliere diergeneeskunde. Ik wil het verschil benadrukken omdat die vorm van diagnostiek ook bij de reguliere zorgverlener hoort. Natuurgeneeskunde zorgt ervoor dat jij -weer- voelt dat je zelf het heft in handen hebt, spanning en emoties kunt loslaten uit je lijf, en je omgeving je niet meer uit balans brengt. Dat kan om ziekte en ongemak zoveel mogelijk te voorkomen of om herstel te co-creëren. Daarnaast vraag ik mensen altijd in contact te blijven met hun eventuele arts, psycholoog of andere zorgverlener en werk ik nauw samen met dierenartsen, dierfysiotherapeuten, hoefsmeden, sportmasseurs, homeopaten en andere dierprofessionals.

Herken je één van de bewustzijnstoestanden bij jezelf of je dier? Neem gerust contact op om te kijken wat in jouw situatie de oplossing kan zijn.

Michael van Roon
Natuurgeneeskundig Energetisch (dier-)Therapeut