Ben jij wel eens ontevreden?

Heb jij wel eens een moment of een dag dat je ontevreden bent? Ik zal je zeggen, ik ben wel eens ontevreden. Hoe dat bij mij komt? Ik verval soms in het mijzelf vergelijken met anderen. En dat spreekwoordelijke gras van de buren lijkt altijd groener.

Ik herinner me nog goed dat ik een paar jaar terug aan de praat raakte met een collega paarden therapeut. Zij had een super mooi bestickerde werkauto en daaruit concludeerde ik dat zij vast een groot klantenbestand had en de ‘schaapjes op het droge’. Wat bleek? Zij dacht precies hetzelfde over mij door de manier waarop ik op Facebook postte. Dit is voor zover ik weet vrij normaal gedrag voor mensen. Als kind leren we zo ook veel over de medemens, door hen te vergelijken met onze eigen situatie. Alleen als je dan volwassen bent blijkt dat mechanisme niet meer zo goed te werken. Meestal zijn de dingen niet wat het lijkt.

Ikzelf heb medio vorig jaar de sprong gewaagd om fulltime in mijn eigen praktijk te gaan werken. Ontzettend leuk, een enorme verantwoordelijkheid en een onnoemelijk gevoel van vrijheid (heel handig als je recalcitrant aangelegd bent zoals ik). Op de een of andere manier weten de algoritmes van de sociale media dit al voor dat je het zelf weet, dat je die beslissing neemt. Dan word je dus dood gegooid met advertenties over ‘marketingstrategieën’ en daar kun je dan e-books van downloaden. De eerste drie keer denk je: goh, wat leuk joh! Totdat je erachter komt dat je vervolgens ge-mail-bombed wordt en die fancy digitale boekjes je blij blijken te maken met een dode mus. Uiteindelijk beland je dan op een evenement van zo’n ‘alwetend’ type en blijk je ongevraagd als figurant ingezet te worden voor het nieuwe promofilmpje, want voor de juiste film-take moet er wel drie keer gejuicht en geklapt worden bij opkomst. Krijg je een beetje een beeld?

Nou daar wordt ik dus ontevreden van. Het lijkt daardoor -hoewel je beter weet- dat dat dé weg is naar een ‘succesvolle onderneming'. De ondernemers die de stapjes volgen van de marketing goeroes krijgen allemaal zo’n zelfde irritante, dwingende site met pop-ups en zinloze e-flyers. En toch laat het je twijfelen, moet ik dan toch…? Als ik even eerlijk mag zijn: ik heb daar geen zin in. Ik wil gewoon doen waar ik goed in ben. Ik vind het onwijs mooi om te zorgen dat een paard zich weer lekker voelt, help graag honden, katten, vind mensen interessante dieren en EFT oprecht tof. Ik wil mijn bedrijf runnen vanuit eerlijkheid, zonder ‘socials-strategie’ en ‘content-planning’, gewoon omdat ik weet dat ik mens en dier daarmee kan helpen. Op de meeste dagen houd ik die instelling vast, hoewel er soms zo’n onvervalst vergelijk momentje tussendoor piept.

Zo was ik laatst op een evenement waar ik in social talk verzeild raakte met een doorgewinterd marketing-type, werkzaam in een soortgelijke branche als ik. Ze had mijn recente verhuizing online gespot en benoemde dit door de opmerking: “Mooi pand, ga je nu met uiterlijk vertoon beginnen? Wat betaal je daar eigenlijk voor?” (Ik hoorde in mijn achterhoofd mijn oma zeggen “één gulden geertrui!”). Mijn mond viel open, ik antwoordde -naar eerlijkheid- dat ik de magische uitstraling van een monumentaal pand erg kan waarderen en wat voor impact dat heeft op mijn budget. Toen ik terugkwam bij mijn stand kon ik alleen maar denken aan haar BMW X5. Terwijl die mij in eerste instantie alleen maar opgevallen was omdat ik mensen herken aan hun auto's (ja, dat is een tic) en ik heel tevreden ben met mijn auto. Het illustreert voor mij dat ontevredenheid iedereen wel eens overkomt en dat hoe keuzes die mensen maken eruit zien, niets zeggen over wat er achter de schermen speelt. Niets is wat het lijkt. Hoe je dan weer tevreden wordt? Daar zijn vast giro's euh.. goeroes voor, met e-books. 

Onderaan de streep blijf ik geloven in eerlijkheid, en dat duurt het langst, zegt mijn moeder altijd. En af en toe een beetje ontevreden zijn moet kunnen. Zoals Florence Nightingale zei: “Als er niemand was die ontevreden was met wat hij heeft, zou de wereld nooit iets beters bereiken”.

Oh en nog een kleine tip: schrijven helpt, dan ben je frustraties zo kwijt. Ik wens jullie allemaal een goed weekend, en een fijne koningsdag!

Michael van Roon
Natuurgeneeskundig Energetisch (dier-)Therapeut