Dieren spiegelen niet!

In dieren liefhebbend Nederland is het inmiddels een bekend begrip aan het worden; dieren die spiegelen. Je kunt gecoacht worden d.m.v. spiegelende paarden, honden en zelfs schapen. Ik zelf schreef vanuit mijn werk met zowel mensen als dieren mijn boek ‘Jij bent je dier’. Mijn theorie wordt vaak verward met de modeterm spiegelen; tijd om dit begrip eens onder de loep te nemen.

Vanuit mijn visie op de verbinding tussen mensen en dieren beschrijf ik ‘gelijksoortige processen’, ofwel: je maakt dezelfde soort zaken mee, kunt bij elkaar afkijken hoe de ander (je dier) er mee omgaat en weet tegelijkertijd precies hoe je die ander kunt ondersteunen omdat je –symbolisch- “het zelfde” meemaakt. Uiteraard in de praktijksituatie waarin het een dier treft waar je mee samenleeft en/of zich aan jou verbonden heeft.

Als je een angstige hond hebt kun je bijvoorbeeld eens bekijken of je zelf wel eens angstig bent en wat je daar samen aan zou kunnen doen. Dat is nu net de enige overeenkomst die je met een spiegel kunt maken, zowel de persoon als het spiegelbeeld zijn het zelfde. Een exacte kopie zoals je die in een fysieke spiegel ziet biedt alleen niet veel ruimte voor een eigen persoonlijkheid van zo’n object.

En daar zit wat mij betreft nu precies de crux: 

Een spiegel is niet bezield, een dier wel

Als jij blij kijkt in de spiegel zie je een blij gezicht, kijk je boos dan zie je die versie van jezelf. Telkens ben jij de actieve partij: wat jij verandert, verandert in het spiegelbeeld. Bij een dier gaat deze vlieger niet op. Je vindt elkaar omdat je iets van elkaar mag leren, elkaar mag helpen groeien. Laten we onszelf niet meer invloed toedichten dan dat. Jouw hond, kat, paard of ander dier heeft zijn eigen leven met -zoals gebleken- onwijs veel overeenkomsten. Dat we een maatschappij hebben gecreëerd waarin wij hen moeten voorzien in hun behoeften neemt niet weg dat zij een ziel hebben net als jij en ik. Zij zijn dus met hun eigen proces bezig en beide partijen hebben het voorrecht dat samen te kunnen doen.

Rest mij nog te melden dat spiegelcoaches super goed en waardevol werk doen. In samenwerking met dieren geven ze mensen handvatten waarbij de laag van sociaal wenselijk gedrag iets dunner wordt – een dier neemt immers ook geen blad voor de mond-. Voor een spiegel moet je echter nog steeds naar de bouwmarkt.

Michael van Roon 
Natuurgeneeskundig Energetisch Therapeut

Wil jij meer lezen over de verbinding met je dier? Bestel Jij bent je dier!