Hoogsensitiviteit daar is (n)iets spiritueel aan!

Recent volgde ik een bijscholing over hoog sensitiviteit. Een hippe Amsterdamse psychologe zette de nieuwste wetenschappelijke inzichten uiteen omtrent dit fenomeen wat toenemende bekendheid geniet in de mainstream media. Wat bleek? Er is een manier gevonden om het bestaan daadwerkelijk aan te tonen middels een MRI-scan. Verrassend genoeg moesten alle overige facetten daardoor direct het veld ruimen; “HSP daar is niets spiritueel aan” en “Imagoschade door overmatige aandacht vanuit zweverige/ paranormale hoek” prijkte het.

Voor mensen die werken in het vlak van de geneeskunde is de wetenschappelijke houding welbekend. Vanuit de wetenschap worden stellingen ter discussie gesteld en als voorlopige waarheid aangenomen als die onderzocht/ reproduceerbaar zijn. Zeer waardevol werk dat onze mensheid al veel gebracht heeft. Bij de wetenschappers in mijn omgeving zie ik door hun achtergrond een uiterst nieuwsgierige en onderzoekende houding. Sommigen van hen krijgen door wat hun leven met zich meebrengt een bijzonder menselijke ervaring (contact met overledene, buitenlichamelijke of bijna dood ervaring) of zijn bijzonder gevoelig voor hun omgeving (pikken sferen en/of gevoelens van anderen haarfijn op). Naast het beroep blijft een ieder ook mens. Ik benoem deze fenomenen zo specifiek omdat ik zie dat steeds meer mensen (ook de gewone zoals jij en ik) ervaren dat ze bewuster (#modeterm) worden van dingen. Hoe ik dat zie? De toenemende interesse in vegetarische voedsel alternatieven, nadenken over racisme, en steeds meer mensen die er achter komen dat ze hoogsensitief zijn.

Bewustzijn is een gevoelsding. Hoe moeilijk dat soms ook voor ons is, en hoeveel zelfreflectie dat ineens van ons vraagt; om wat voor reden dan ook is het iets dat ons collectief ‘overkomt’. Dat vraagt van ons iets dat we kunnen afkijken van wetenschappers; een nieuwsgierige en onderzoekende houding. Wat beweegt de ander? Maar nog veel belangrijker wat beweegt mij? Wat vind ik belangrijk. En dan niet diegene die de sociale media ons vraagt te zijn, maar diegene die ’s avonds in bed ligt en de dag nog eens overdenkt. Want is het feit dat je iedere ochtend weer de zon op ziet komen niet al een bijzonder menselijke ervaring?

Michael van Roon
Energetisch (dier-) Therapeut
(Spiritueel)