Hoor jij het ook?

Gisteren hoorde ik Guus Meeuwis op de radiovertellen over zijn recente concert voor kinderen. “Toch een heel andere energie” benoemde hij als antwoord op de vraag wat er zo bijzonder was aan die setting. Marco Borsato bezong het fenomeen energie in zijn nummer “Breng me naar het water” met de zin “pak mijn hand en voel het stromen”. En zelfs rapper Ronnie Flex benoemt in een van zijn lyrics “Ik voel je energie”.

Wellicht zijn de bovenstaande voorbeelden een bewuste of onbewuste link naar de manier waarop ik met energie werk. Ik denk in elk geval te mogen concluderen dat het woord energie steeds meer zijn weg vindt binnen onze alledaagse vocabulaire. En dat vind ik een goede ontwikkeling, het is namelijk niet altijd makkelijk om onder woorden te brengen wat energie is en wat je er allemaal mee kunt.

Van de week kreeg ik een link toegestuurd naar een Zweeds onderzoek waarin wordt gesteld dat honden het stresslevel van hun eigenaren spiegelen. Recalcitrant als ik ben, gaan mijn nekharen overeind van de term ‘spiegelen’; dat vind ik een leeg begrip en sluit in mijn optiek de persoonlijkheid van een dier uit. Toch vind ik het tegelijkertijd een super ontwikkeling dat hiernaar gekeken wordt. Het onderbouwt het fenomeen dat ik in mijn boek beschrijf, dat dier en verzorger gelijk opgaan; dezelfde processen doormaken. In elk geval is er beschreven dat de cortisol levels (stresshormoon) van samenlevende dieren en mensen synchroon zijn. In mijn praktijk werk ik al jaren met dit principe; door voor een van de partijen meer rust en herstel in het systeem te creëren heeft dat zijn effect op de ander. In het onderzoek is tevens gekeken naar de effecten van training op het stresshormoon. Het effect daarvan was er niet, alle pijlen bleven gericht op het cortisol level van de mens waarbij de honden leven. Hoeveel je dus ook traint, het blijkt belangrijker om lekker in je vel te zitten als je wilt dat je dier zich lekker voelt. Laat dat nu net iets zijn wat je bij uitstek kunt creëren met energetische therapie.

Bij “je lekker voelen” denk ik wel al snel aan de geluks-industrie. We moeten allemaal gelukkig zijn tegenwoordig. Deze week was ik bij een client die vertelde dat zij steeds vaker hoort dat mensen schermen met “Ik moet echt meer aan mijzelf gaan denken van mijn therapeut”. Begrijp me niet verkeerd, aan jezelf denken is onwijs belangrijk, ik bespeur hier alleen een klein nadeel van het feit dat energie een steeds bekender begrip wordt. Net als in contact met je hond heeft jouw energie, hoe jij je voelt, zijn effect op alles en iedereen om je heen. Met ‘aan jezelf denken’ bedoel ik -en mijn collega therapeuten- dat je ervoor zorgt dat je zelf lekker in je vel komt te zitten zodat we ons met zijn allen lekkerder gaan voelen. Dat betekent overigens niet dat je jouw collega de vervelende klusjes op kunt laten knappen omdat je meer aan jezelf moet gaan denken van je therapeut. Afijn, het punt is duidelijk lijkt me.

Wat ik nog een mooie ontwikkeling vind is de manier waarop energie in de paardenwereld zijn intreden doet. We worden ons allemaal steeds meer bewust dat focus, energie en je instelling onmisbaar zijn in omgang, verzorging en training. Wat mij betreft mag de energie die bepaalde omgang met zich meebrengt boven de modeterm 'natuurlijke omgang' worden gesteld. Ofwel wat voelt goed voor de specifieke combinatie van een mens en een paard in de plaats van elkaar een ogenschijnlijk natuurlijke handelswijze opleggen. Dat is wellicht een onderwerp voor een volgende blog. 

Kortom energie is een term die steeds normaler wordt in onze taal en cultuur, hoor jij het ook om je heen? We zetten het in voor onszelf, in de omgang met onze dieren en ook nog eens met een mooi resultaat, goed bezig! 

Michael van Roon 

Natuurgeneeskundig Energetisch (dier-)Therapeut