Spirituele droom of oud gebouw?

Recent kwam een droom van mij in vervulling. Het kasteel waarvan de (ooit) voorburcht dezelfde naam draagt als mijn praktijk, of eigenlijk de ruïne daarvan was open gesteld en ik mocht eindelijk binnen kijken. Vanaf mijn eerste bezoek zo’n 5 jaar geleden ontstond bij mij het vurig verlangen om het kasteel te betreden. Verschillende spirituele ervaringen deden mij vermoeden dat dit een plek is waar ik ooit geleefd heb in een vorig leven. Mijn verwachting was dat ik er een gevoel van thuis komen zou ervaren, maar niets bleek minder waar.

IMG_20190721_123217jpg

Mijn praktijk is vernoemd naar de boerderij De Rodute in Wilp, vlak bij Zutphen. Daar heeft een aantal jaren een haflinger fokker gewoond, daardoor is mijn paardje er ter wereld gekomen. Zoekend naar zijn geschiedenis vielen de puzzelstukjes in elkaar toen bleek dat de boerderij voor een verwoestende brand de voorburcht was van slot de Nijenbeek. Die plek sprak mij direct tot de verbeelding en gek genoeg ontstond er een haat-liefde verhouding met het slot. Ik ben me bewust van het fenomeen van vorige levens en het belang daarvan in je huidige zijn. Tegelijkertijd houd ik er niet van om in zulke zaken te blijven hangen, zoals je toch bij veel mensen ziet gebeuren in de spirituele hoek.  

Ik ging door verschillende fases heen. Uiteraard kwam ik vaak terug in Wilp om de energie te ervaren van de ruim 100 jaar oude bomen op het landgoed, de omgeving en het kasteel. Soms voelde het als ‘van mij’ met name wanneer mensen disrespectvol met de plaats omgingen, alsof dat direct in mijn persoonlijke ruimte was. Ik heb door middel van automatisch schrift mijn toenmalige persoon laten schrijven over zijn leven en afscheid van hem genomen door een roos onder de oude beukenboom te leggen. Ik heb ook perioden gehad waarin ik er juist niet heen wilde, probeerde om het los te laten.

En toen kwam de mogelijkheid voor de rondleiding door de ruïne. Die kwam niet als vanzelf. Vanaf mijn eerste ontmoeting met de Nijenbeek deed ik er alles aan om de energie ervan te mogen ervaren. Ik zocht meerdere malen contact met de huidige eigenares, een van de laatste baronessen; via het rentmeesters kantoor, door hen mijn verhaal te vertellen maar kreeg geen reactie. Totdat ik vorig jaar contact legde met de vereniging die de beperkte openstelling begeleid. Gebonden aan tijds beperkingen in verband met de Flora en Faunawet (er zijn door het jaar heen diverse ‘slot bewoners’ zoals vleermuizen en uilen die bescherming verdienen) was het moment drie weken geleden daar.

Stiekem verwacht je dan spiritueel getrompetter voor een koninklijk onthaal en nog één zo’n moment van je een echte kasteelheer voelen. Wat het uiteindelijk was? Een rondleiding door een recent geconsolideerde ruïne met een groepje ANWB-fiets types en oudere lokale omwonenden die in het kasteel gespeeld hebben als kind. Het bleek niets meer dan een oud stenen gebouw waaruit alle herinneringen verdwenen waren. Het drukte mij met de neus op de feiten. Spirituele ervaringen hebben een reden en in dit geval was dat om iets los te kunnen laten.

Eigenlijk had het niet beter uit kunnen pakken dan dit. Als fervent kastelen-bezoeker -ik heb ze zo’n beetje allemaal gezien in Nederland- miste ik altijd iets. Bezieling, de ‘echtheid’, het gevoel van de mensen die er geleefd hebben, de magie van zo’n bijzonder bouwwerk. En nu weet ik waarom. We gaan allemaal door, naar een volgend leven en een volgend tijdperk. Aan ons de taak om in het hier en nu de magie weer terug te brengen en herinneringen te maken die ons in dit leven blij en gelukkig maken. En dat is exact wat ik doe met mijn versie van De Rodute.

Fijn weekend!

Michael van Roon

Natuurgeneeskundig Energetisch (dier-)Therapeut

Wil jij aan de slag met een spirituele ervaring, van een vorig leven bijvoorbeeld? Neem gerust contact op!
IMG_20190721_122318jpg