Stilte in de chaos

Sinds de eerste acute fase van de corona crisis is het stil geweest op mijn blog. Ik merk dat ik het lastig vind om me te uiten op deze manier in de chaos die het virus met zich meebrengt. Dat fenomeen is er een die ik op grote schaal voor zie komen. Ik vind het intrigerend hoe we met zijn allen blindvaren op ratio, het denken en elkaar tegensprekende ‘feiten'-reeksen van voorlopige kennis. Waar gevoel en intuïtie plots weer een ondergeschoven kindje wordt ‘omdat de cijfers dat zeggen’.

Ik merk zelf dat deze situatie zoveel gemixte gevoelens met zich meebrengt. Enerzijds wil je niet geloven dat de wereld zo in brand staat als de maatregelen doen lijken. In mijn werk stimuleer ik het zelfherstellend vermogen van mensen en dieren, zie van dichtbij hoe sterk dat is, hoe mooi het andere behandelingen aanvult. Als ik terugdenk aan de long ontsteking die ik twee jaar geleden opliep, hoe dankbaar ik was voor het bestaan van antibiotica, weet ik dat onze natuur soms een handje hulp kan gebruiken.

Anderzijds ervaar ik mijn recalcitrante deel, waar ik de regie in eigen hand wil houden en de maatregelen soms als onvrij en veroordelend kan ervaren. De één houdt zich er nog beter aan dan de ander en lijkt de ander gerechtvaardigd ‘dom’ te mogen noemen of gebrek aan empathie te mogen toedichten.

En toch ontstaat in de chaos het begin van iets moois. Ik zie ongelijke verhoudingen steeds meer aan het licht komen. We krijgen met zijn allen steeds meer behoefte aan gelijkwaardigheid. In alle relatievormen; van zakelijk tot vriendschappelijk en de relatie tussen (levens)partners.

En daar sta ik voor mijn gevoel, op een plek van stilte. Braaf op 1,5 meter afstand van de mens, met een mondkapje op in de supermarkt. In mij een diepgeworteld gevoel van vertrouwen. Dit komt goed. Voor een nieuwe orde is eerst chaos nodig. Laten we vooral niet vergeten dat al die gemixte gevoelens er volop mogen zijn, ze zijn er niet voor niets. Van feiten wordt tot in de eeuwigheid het tegendeel bewezen. Hoe jij je voelt is een op zichzelf staande waarheid.

Fijne dag,

Michael van Roon
Natuurgeneeskundig Energetisch (Dier-)Therapeut