Wat doe jij nu eigenlijk?

De laatste tijd krijg ik meer dan eens de vraag om uit te leggen wat mijn werk nu inhoudt. Waarvoor mijn behandelvorm in te zetten is bij mensen/dieren en hoe het inhoudelijk werkt. Tijd om er eens een blog aan te wijden, dacht ik zo.

Concreet gezien is mijn specialisme de bijzondere menselijke ervaring. We hebben ons bewustzijn, je ‘Ik’ als het ware, en een lichaam waarin dit bewustzijn ‘woont’. De lijm die deze twee componenten samen houdt noemen we ‘energie*’.

Over de eigenschappen van energie is nog veel onduidelijk maar de dingen die we wél weten komen terug in fenomenen die in elke cultuur rondom de wereld bekend zijn.  Een Bijna-doodervaring bijvoorbeeld is wijds bekend en ook de grote impact die een dergelijke gebeurtenis op mensen heeft wordt alom beschreven. Het bewustzijn verlaat dan het lichaam, bij mensen die zich door bijvoorbeeld heftige verwondingen op het randje van de dood begeven en blijken na die tijd in veel gevallen de realiteit gedetailleerd te hebben kunnen waarnemen buiten het bereik van de fysieke zintuigen. Een dergelijk gevoel van ‘los zijn van het lijf’ wordt ook wel een buitenlichamelijke ervaring genoemd. Zo’n ervaring van uit het lijf zijn kan ook voorkomen zonder dat de dood direct op de loer ligt, je kunt iets ergs meemaken waarbij je het gevoel hebt los te komen van je fysieke lichaam en dat gevoel vanaf dat moment telkens op te roepen als je je niet veilig voelt. In die staat kun je feilloos aanvoelen hoe iedereen om je heen zich voelt en daarnaar handelen. Daarom zie je dit fenomeen veel bij mensen die samen leven of hebben geleefd met iemand die aan onbehandelde psychische aandoeningen lijdt (Bijv. Narcistische Persoonlijkheidsstoornis of Borderline persoonlijkheidsstoornis).  Je bent dan als het ware een stukje uit je lijf. Je bewustzijn voelt zich dan (on)bewust niet veilig in het lijf en neemt het heft in eigen handen. Mensen die een dierbare verliezen (mens of dier), kunnen ook aan deze staat gewend raken door een stukje mee op te gaan met diegene. Als iemand sterft verlaat het bewustzijn immers permanent het lichaam. Een steeds vaker voorkomende versie van de buitenlichamelijke ervaring is onze smartphone. Kijk maar eens hoe de aandacht van dieren verslapt als mensen op zo’n klein schermpje aan het turen zijn. Ze kijken dan tegen een ‘leeg lijf’ aan en gaan dus prompt iets anders doen.

Je kunt energie zien als een taal die zowel door het bewustzijn als het lichaam gesproken wordt, maar dan wel als tweede taal. Mijn opleiding en ervaring zorgen ervoor dat ik die taal goed heb leren ‘spreken’. Ik kan dan ook vaak in één oogopslag zien op welk vlak het bewustzijn en het lichaam van een mens of dier niet goed communiceert. Het kan zijn dat één van de twee vraagt om (meer) rust, je bewustzijn meer ruimte nodig heeft (voor jezelf opkomen) of iemand diep in zichzelf gekeerd is om iets op te lossen of juist meer met de voetjes op deze aardbol mag komen. In sommige gevallen lukt het mensen niet om een dierbare overledene los te laten en levert dat problemen op voor henzelf. Al deze zaken kunnen zowel voor dieren als voor mensen gelden.

Hieronder wat voorbeelden van zaken waarvoor mensen bij mij in de praktijk komen voor energetische therapie ofwel handoplegging / magnetiseren: 

 • (On)begrepen angstklachten (bijv. na het overlijden van een dierbare)
 • Vaak het gevoel hebben afwezig te zijn en/of weg te dromen
 • Het gevoel hebben alle emoties van anderen op te pikken
 • Fysieke spanning (met name in rug, nek, schouders en hoofd)
 • (Over)gevoeligheid voor straling
 • Om een bijzondere menselijke ervaring een plek te geven of met gevoeligheid om te leren gaan (bijna doodervaring, geesten zien, buitenlichamelijke ervaringen bij trauma)
 • Herstel van mishandeling door mensen met onbehandelde psychische problemen (bijv. een Narcistische ouder of partner met Borderline persoonlijkheidsproblematiek)
 • Problemen met slapen

Bij dieren kun je soortgelijke klachtenpatronen ook zeker terug vinden. Zoals ik in mijn boek “Jij bent je dier!” omschrijf kom ik maar al te vaak die verbindingen tegen. Het gaat daarbij om ‘gelijk opgaan’ met elkaar in tegenstelling tot een spiegel of schuldvraagstuk.

Dieren komen dan ook bij mij in de praktijk in het geval van o.a.: 

 • Klachten waarbij in regulier onderzoek geen –duidelijke- oorzaak gevonden wordt (paarden die bijv. staken in training, continu afwezig zijn, verdrietig of afgesloten ogen of onverklaarbare koliekklachten hebben)
 • Fysieke spanning
 • (Over)gevoeligheid voor omgevingsfactoren (straling, woonomgeving, dynamiek in een gezin)
 • Onbewuste klachten van de mens achter het dier of in de relatie tussen die twee aan het licht brengen
 • (On)begrepen angstklachten (bijv. na het overlijden van mensen of dieren in de omgeving van het dier)
 • Onrust (bijv. honden of katten die onverklaarbare dingen lijken te zien of bang zijn na een aanval)

Door met mijn handen het bewustzijn en het lijf weer goed met elkaar in communicatie te brengen kunnen deze klachten zich oplossen. Na een behandeling benoemen mensen vaak dat ze zich rustig voelen, ontspannen, relaxed, alsof ze zo kunnen slapen. Het effect op de klachten worden gemerkt in de dagen die daarop volgen. Ben jij benieuwd of jouw klachten ook te maken kunnen hebben met de communicatie tussen jouw bewustzijn en je lijf, ofwel je energiehuishouding? Stel je vraag via e-mail, Whatsapp, of telefoon of maak meteen een afspraak voor jezelf of je hond/kat en/of paard.  

Michael van Roon
Natuurgeneeskundig Energetisch (dier-)Therapeut


* Een fenomeen dat we (nog) geen duidelijke plek hebben gegeven in ons algemeen geldend raamwerk van voorlopige kennis (lees: wetenschappelijk onderbouwd).